Kasteel Zuid limburg

In 2018 werd Studio Nest benaderd voor een bijzonder project, een kasteel in het glooiende landschap van Zuid-Limburg. De kelders hebben waarschijnlijk nog fundamenten uit de 14e eeuw. Historici gaan ervan uit dat het landgoed nog ouder moet zijn. De architect heeft het plan gemaakt voor de renovatie en Studio Nest kreeg de opdracht voor het ontwerp van het complete interieur en het lichtplan. De oplevering heeft plaats gevonden in het voorjaar van 2021. In 2022 heeft Studio Nest ook het complete indeling & lichtplan ontwikkeld voor de bijgebouwen. Het is een van de grootste projecten waar Studio Nest tot nu toe aan heeft gewerkt.

 

De opdracht voor Studio Nest:

  • Ontwerp layouts
  • Lichtplan
  • Sfeer, kleur & materiaal
  • Ontwerp badkamers
  • Meubilair voorstel
  • Advies raambekleding met domotica
  • Ontwerp maatwerk meubilair (walk in closet, kantoor, waskamer, zolder, atelier, berging & stalen vitrine kasten)
 
 
 

inTerieur en lichTplan

Woongebied

Het doel bij het ontwerp was zoveel mogelijk karakteristieke elementen van het pand te behouden gecombineerd met duurzaamheid en comfort. Zo werd ook het gewelfde plafond gerestaureerd. Dit prachtige plafond vormde bij het maken van het lichtplan een uitdaging. Omdat je niet kunt in of opbouwen is gekozen voor gependelde profiel met richtbare spots als basis verlichting. Dit is aangevuld met sfeer & accentverlichting waardoor een veelzijdig lichtontwerp ontstaat. 

Door de enorme hoogte was het van belang om bij het ontwerp van de keuken een grote kastenwand van formaat te maken die vrij staat als een echt een meubel, waardoor de juiste balans ontstaat met de ruimte. Het ranke ontwerp van de Bulthaup keuken met zijn strakke vormentaal zorgt voor een rustig en tijdloos beeld. De op maat gemaakte vitrinekast vormt een open kader voor verzamelingen servies en een mooi contrast met de strakke keuken. Het kleurenpalet van het interieur bestaat uit een contrast tussen warme en koele kleuren. De wanden zijn fris wit en de houten vloer, messing, roze en cognac kleurig leer zorgen voor warmte. 

Een ontwerp van Woodchuck vormde de inspiratiebron voor deze grote multifunctionele speelhoek. Uiteraard is het meubel ook uitgevoerd door Woodchuck.

Master bathroom & Walk in closet

Bij het ontwerp van de badkamer is gekozen voor een maatwerk wastafel, lades & kranen van Piet Boon / Cocoon. Het maatwerk bad van B-Dutch vult de gehele nis en heeft een prachtige organische binnenvorm. De spiegels zijn ook op maat gemaakt. Voor de juiste dosis warmte hebben we gekozen voor een warme tint op de wanden waardoor het witte sanitair er mooi uitspringt. De houten jaloezieën filteren het daglicht. Zo ontstaat een stijlvolle en warme hotel sfeer.

In de walk in closet is een grote kastenwand en een toilettafel op maat gemaakt en gecombineerd met de juiste verlichting.

Entree, Atelier, Gastentoilet, Trappenhuis, Wasruimte & Kelder

In deze ruimtes zie je ook mooi hoe de moderne elementen samenvallen met de historie van het pand waardoor een spannend en toch harmonieus geheel ontstaat. Door het gebrek aan daglicht in een aantal van deze ruimtes wordt het belang van een goed lichtplan zichtbaar. Doordat hier veel aandacht aan is besteed wordt het interieur goed uitgelicht en komt het interieur tot leven. In de kelder worden de oude mergel fundamenten prachtig uitgelicht.

Kinderbadkamer

Ook bij de kinderbadkamer is gekozen voor een wastafel & kranen van Piet Boon / Cocoon. Het organische vrijstaande bad is van B-Dutch en de spiegel is maatwerk.

FOTO CREDITS: SANDER MULKENS & STUDIO NEST

Review

“In 2017 kochten wij een uniek pand dat 10 jaar lang had leeg gestaan. Wij wisten op dat moment wel wat voor een interieur we mooi vonden, maar hoe dit te realiseren en tot een geheel te brengen daar waren we nog niet over uit. In onze regio vonden wij geen interieurarchitect die ons qua stijl aansprak. Per toeval vonden wij Rosa en werden wij direct enthousiast over haar gerealiseerde projecten. Bij de eerste kennismaking hadden we gelijk een goede klik en het vertrouwen dat Rosa de juiste persoon was die ons bij de ingrijpende renovatie kon begeleiden.

We kijken terug op een hele fijne samenwerking. De communicatie met Rosa was altijd duidelijk en correct en een spoed vraagje tijdens de verbouwing was nooit een probleem. Via telefoon, foto’s of videobellen kwamen we er altijd uit. Rosa heeft, met onze wensen, het karakter van het huis in ere gehouden, een tijdloos interieur gecreëerd en er een heerlijke, sfeervolle plek voor ons van weten te maken waar we nog elke dag van genieten.”